#ظلم
#التفسير_الأقوم
واژه ظلم، یک مفهوم عام و قابل انطباق بر مصادیق گوناگون و متعدد است که میتوان آن را در همه ابعاد زندگی بشر اعم از جوارحی و جوانحی... Show More >>
#ظلم
#التفسير_الأقوم
واژه ظلم، یک مفهوم عام و قابل انطباق بر مصادیق گوناگون و متعدد است که میتوان آن را در همه ابعاد زندگی بشر اعم از جوارحی و جوانحی ملاحظه کرد. هر رفتار یا گفتار یا باوری که انسان را از مسیر حق به سوی باطل سوق دهد و از حدود الهی خارج کند، مصداقی از مصادیق ظلم است. ظلم در ارتباط با خود انسان، در ارتباط با خداوند سبحان و در ارتباط با همنوعان و تک تک خلایق جهان، با اجزاء و اعضای طبیعت و یا سایر موجودات، قابل مصداق یابی است و در واقع انواع و مصادیق ظلم میتوانند در حوزه فردی و اجتماعی، محیط زیست و محیط طبیعی، موجودات و پدیده های فراطبیعی ، مادی و معنوی بازیابی شوند و تقریبا همه ابعاد و شئون زندگی بشر را شامل میشوند.
با توجه به معنای ظلم که همان زیر پا گذاشتن معیارها و استانداردهای خردمندانه و خدا پسندانه و خروج از حدود و معیارهای مطلوب الهی است، نقض این حدود در همه ابعاد و روابط انسان چه در ارتباط با خدا، چه در ارتباط با خود و یا در ارتباط با همنوعان و طبیعت پیرامون انسان، ظلم به آنها هم محسوب میشود. این تجاوز از حدود الهی، منجر به دور شدن انسان از هدف خلقت و رشد نکردنِ در مراتب بندگی خداست.
هدف خلقت چیست؟ پروردگان سبحان در سوره ذاریات، آیه ۵۶ بیان فرموده است. قال الله الحکیم: ﴿وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنْسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ﴾ «و پریان و آدمیان را نیافریدم جز برای آنکه مرا بپرستند».
و في كتاب علل الشّرائع ص 9 ح 1 ، بإسناده إلى أبي عبد اللَّه- عليه السّلام- قال: خرج الحسينُ بنُ عليٍ على أصحابِهِ فقال:
أيّها النّاس، إنّ اللَّهَ ما خلقَ العِبادَ إلّا لِيعرفُوه، فَإذَا عَرَفُوهُ عَبَدُوه، فَإذَا عَبَدُوهُ اسْتَغْنُوا بِعِبَادَتِهِ عَنْ عِبادَةِ مَنْ سِوَاه.
فقال له رجلٌ: يا ابن رسول اللَّه، بأبي أنت و أمّي، فما معرفةُ اللَّه؟
قال: معرفةُ أهلِ كلِّ زَمَانٍ إمَامَهم الَّذي تَجبُ عَلَيهم طَاعَتُه.
پس هدف از خلقت ما شناخت خداوند متعال و پرستش او و دوری از اله های غیر او است. اما این هدف بدون شناخت امام زمان و حجت بالغه الهی و اطاعت از ایشان قابل تحقق نیست. به تعبیر دیگر، عدل، در دوران ما، همان تبعیت از امام عصر ارواحنا لتراب مقدمه الفداء است و ظلم، چیزی جز نافرمانی و عدم اطاعت از آن بزرگوار و برگزیدن غیر ایشان بر ایشان نیست.
هر كس بر مولانا حضرت بقیه الله الاعظم عج پيشى بگیرد، از دين خدا بيرون می رود و هر كه از آن بزرگوار عقب بماند، غرق و هلاک می شود و هر كه با آن حضرت مخالفت كند به تباهى كشيده می شود و هر كس همراه و همگام آن امام حق عج باشد به مقصد سعادت می رسد. فإن من تقدم عليهم مَرَق و من تخلف عنهم غَرِق و من خالفهم مُحِق و من لزمهم لحِق.
همه ظلم ها و ستمهایی که ما مرتکب می شویم ، سبب دوری ما از امام زمانمان عج و مانع رشد مادی و معنوی ما و سد راه ما جهت وصول به سعادت جاویدان و موجب گرفتاری ما به انواع بلا و عذاب الهی می شوند.
از این جهت ، هر ظلم و ستمی که با زیرپا گذاشتن حدود الهی،از ما صادر شود، پیش از آنکه ظلم به دیگران باشد، ظلم به نفس است. چنانکه پروردگار منان در سوره طلاق، آیه ۱ می فرمایند: ﴿مَنْ يَتَعَدَّ حُدُودَ اللَّهِ فَقَدْ ظَلَمَ نَفْسَهُ﴾ هر کس از احکام الهي پای فراتر نهد، بیگمان به خویش ستم کرده است. چرا؟ چون ضرر اصلی آن تعدی به خود او برمیگردد و با آن تعدی به عذاب الهی گرفتار می شود. همچنین در سوره بقره آیه 231 می فرمایند: ﴿لَا تُمْسِكُوهُنَّ ضِرَارًا لِتَعْتَدُوا وَمَنْ يَفْعَلْ ذَلِكَ فَقَدْ ظَلَمَ نَفْسَهُ﴾؛ «به همسران مطلقه خود برای طولانی کردن مدت عده طلاق یا طلاق مجدد، رجوع نکنید تا به آنها زیان برسانید و (به آنها) ستم کنید و هر کس چنین کند، به خود ظلم کرده است» . چرا؟ چون انسان با هر بار ستم کردن به دیگران، در واقع به خود ظلم می کند و از مقام قرب الهی و بهشت رضوان او دورتر می شود و حتی با انجام برخی از ظلم ها مثل شرک به خداو تکذیب و قتل انبیاء و اوصیاء و امثال آن بهشت الهی را بر خود حرام می کند. چنانکه مولانا امیرالمؤمنین علی علیه السلام در احتجاج خود با آن زندیق فرمودند: \"وَ لكِنْ كانُوا أَنْفُسَهُمْ يَظْلِمُونَ إِذْ حَرَمُوهَا الْجَنَّةَ وَ أَوْجَبُوا عَلَيْهَا خُلُودَ النَّار\").
حدودی را که خداوند برای بشر قرار داده است، یا مبین رابطه درست انسان با ذات باری تعالی است و نحوه ی ارتباط انسان را با خالقش معلوم می کند، یا، حدود الهی بیانگر نحوه تعامل انسان با خودش است و یا این حدود، نشانگر نحوه ارتباط صحیح و رفتار عادلانه فرد با همنوعانش است یا این حدود نحوه ی ارتباط صحیح انسان را با خلایق دیگر و طبیعت پیرامونش بیان می کنند. در کتاب مصباح الشریعه ص 5 از قول ششمین اختر تابناک آسمان ولایت و امامت مولانا امام صادق علیه السلام به این حقیقت تصریح شده است: \"قَالَ الصَّادِقُ(ع): أُصُولُ الْمُعَامَلَاتِ تَقَعُ عَلَى أَرْبَعَةِ أَوْجُهٍ مُعَامَلَةُ اللَّهِ وَ مُعَامَلَةُ النَّفْسِ وَ مُعَامَلَةُ الْخَلْقِ وَ مُعَامَلَةُ الدُّنْيَا\" Show Less >>
Having difficulty playing this video? Click here and let us know.
ShiaTV does not endorse any User Submission or any opinion, recommendation, or advice expressed therein, and ShiaTV expressly disclaims any and all liability in connection with User Submissions.
Comments
Add Comment